Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"
- wyświetlono: 212537 |
- dodany do książki kucharskiej: 8 |
- polecenia: 0
Ciasto nadaje się na każdą okazję, jest szybkie i łatwe i bardzo smaczne. Polecam!
1min PT1M
Składniki
3 szklanki mąki250 g margaryny Kasi
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 słoik dżemu porzeczkowego lub dżemu z owoców leśnych
3/4 szklanki cukru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"
- 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
- 2. Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
- 3. Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je dżemem. Na dżem, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając.
- 4. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować.
- 5. Na wierzch "skubać" białą część ciasta tworząc kruszonkę.
- 6. Piec ciasto ok. 40-45 min.
- 7. Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Dodane przez: Mniam1
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą
Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym...
Dodane przez: magdzia44448
CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM I BEZĄ
Lekko kwaśny dżem porzeczkowy idealnie...
Dodane przez: Honorata Kielczyk
Ciasto Pleśniak z dżemem wiśniowym
Ciasto Pleśniak jest jednym z moich...
Komentarze