Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

4.4 (161 ocen)

  • 1 min

Ciasto nadaje się na każdą okazję, jest szybkie i łatwe i bardzo smaczne. Polecam!

  • 1 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    250 g margaryny Kasi
    4 jajka (osobno żółtka i białka)
    1 słoik dżemu porzeczkowego lub dżemu z owoców leśnych
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.4 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "pleśniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
  • 2. Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
  • 3. Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je dżemem. Na dżem, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając.
  • 4. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować.
  • 5. Na wierzch "skubać" białą część ciasta tworząc kruszonkę.
  • 6. Piec ciasto ok. 40-45 min.
  • 7. Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować