Wege burgery z czerwonej soczewicy

  • wyświetlono: 3261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Stanowią pożywny i bardzo smaczny posiłek. Doskonała alternatywa niezdrowego fast foodu - te burgery to bogactwo smaków, aromatów i składników odżywczych. Przepis na nie stworzyłam razem z córką, a cała rodzina nie może się im oprzeć.

jola4311

Składniki

- 4 bułki grahamki.
- ok. 50 g. roszponki lub 4 liście sałaty (masłowej, lodowej),
- pomidor,
- 4 plasterki żółtego sera,
- po 2 łyżki musztardy i keczupu.

Kotlety z soczewicy:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
- 2 pomidory z puszki bez skóry (lub świeże, bez pestek i skóry),
- 3-4 łyżki płatków owsianych,
- łyżka ostrej musztardy,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- oregano,
- słodka mielona papryka,
- olej,
- ewentualnie łyżka mąki kukurydzianej.

Sposób przygotowania przepisu:

Wege burgery z czerwonej soczewicy

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy na sicie. Natkę pietruszki myjemy. Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy (np. w moździerzu lub blenderem).
    Pomidory dokładnie osączamy.
  • 2. Do miski wkładamy pomidory, osączoną i ugotowaną soczewicę, natkę pietruszki, musztardę, płatki owsiane i przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę, oregano (według uznania.
    Całość miksujemy blenderem na jednolitą, dość gęstą masę o konsystencji przypominającej ciasto na racuchy. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy ok. 1 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy.
  • 3. Patelnię cienko smarujemy olejem (za pomocą silikonowego pędzelka lub papierowego ręcznika), rozgrzewamy.
    Na rozgrzaną patelnię wykładamy po 3-4 łyżki masy, formując okrągłe kotleciki o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy bułeczki.
    Smażymy z obu stron (po ok. 2 minuty z każdej strony) na rumiano, trzymamy w cieple.
  • 4. Roszponkę (sałatę) myjemy i osuszamy. Pomidor myjemy, nacinamy na krzyż, zanurzamy na kilka sekund we wrzątku, a później w zimnej wodzie i zdejmujemy z niego skórkę, kroimy w plastry.
    Musztardę mieszamy z keczupem.
    Plasterki sera przekrawamy na pół.
    Bułeczki przekrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia. Spody bułeczek smarujemy musztardą z keczupem.
    Na każdej połówce bułki układamy po połówce plasterka sera.
    Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i podpiekamy ok. 3 minuty.
  • 5. Składamy burgery: na spodach bułeczek układamy po 1 gorącym kotleciku z soczewicy, na nim kładziemy po garści roszponki (lub listku sałaty) i plasterki pomidora, przykrywamy wierzchami i od razu podajemy.

Porady

Ciekawy efekt uzyskamy również, gdy zamiast żółtego sera użyjemy sera wędzonego, oscypka lub serka koziego - halloumi, a nawet mozzarelli.
Smak burgera wzbogacimy posypując sałatę odrobiną podprażonych na suchej patelni nasion słonecznika lub pestek dyni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysałatamusztardasoczewicapomidorczerwona soczewicadla dziecidietetycznewegetariańskiedania wegetariańskiehamburgerdla wegetarianpożywnezdrowelekka kuchniaszybkieroszponkawegeburgeryburgerdomowy fast foodcheesburgerdla dbających o linięfast foofwegetariański hamburgerhamburger bez mięsadietetyczny hamburger

Komentarze

Podobne przepisy

image-0t4gdvi

Dodane przez: Monika Matysiak

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

mają chrupiącą skórkę, a w środku...

image-1gohx90

Dodane przez: Habibi Chi

Gulasz z soczewicy czerwonej (Dahl)

Danie kuchni indyjskiej wspaniałe...

Gulasz

Dodane przez: ViktoriaX_X

Warzywny gulasz z czerwonej soczewicy

Rozgrzewający gulasz curry

bigos z jarmużem

Dodane przez: kamila19851

Bigos z jarmużem (wege)

Myślałam nad bigosem z jarmużu.Jednak...

Krokiety pełnoziarniste z farszem z czerwonej soczewicy

Dodane przez: Inwencja Smaku

Krokiety pełnoziarniste z farszem z czerwonej...

Pełnoziarniste, zdrowe, smaczne,...

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

Dodane przez: anamarisworld

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE