Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące. Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką. Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    1 mała cukinia (około 200g)
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej (czubate)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1/2 puszki tuńczyka
    5 rzodkiewek
    Ponadto:
    masło/olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę.
    W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka.
    Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką.
    Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem).
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
    Podawać solo lub z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Rzodkiewka Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować