Placuszki z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placuszki z cukini idealne danie na letni obiad lub jako dodatek do głównego dania. Podawane na ciepło lub zimno z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cukinia
    1 jajko
    1 cebula
    6 – 8 łyżek mąki
    1 ząbek czosnku
    Sól i pieprz
    Olej do smażenia
    Opcjonalnie: posiekane świeże zioła lub koperek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Sosy

Placuszki z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić cukinie na ok. 10-15 minut, by cukinia puściła soki i odcisnąć z nadmiaru wody.
    2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
    3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    4. Do miski, w której znajduje się cukinia dodać cebulę, czosnek, jajko, mąkę. Przyprawić pieprzem i solą. Opcjonalnie dodać odrobinę koperku lub świeżych ziół. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
    5. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć placuszki z obu stron na wolnym ogniu.

Porady

Propozycja podania: Sos tzatziki: 1. 1 duży ogórek lub 2 małe ogórki 2. 400 g jogurtu greckiego 3. 2 ząbeki czosnku 4. 1 łyżeczka oliwy extra vergine 5. Sól i pieprz 6. opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego oraz koperek i mięta do smaku. 1. Zielonego ogórka umyć, obrać, jeżeli ogórek ma dużo pestek, to trzeba je wykroić. Następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody. 2. Wymieszać w miseczce z jogurtem greckim, czosnkiem, oliwą i doprawić solą i pieprzem. 3. Można opcjonalnie dodać: koperek, miętę oraz dodać ocet lub sok z cytryny. 4. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, aby sos się schłodził.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować