edyta smolińska
Placuszki z cukini idealne danie na letni obiad lub jako dodatek do głównego dania. Podawane na ciepło lub zimno z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.
0 (0 ocen)
Porady
Propozycja podania: Sos tzatziki: 1. 1 duży ogórek lub 2 małe ogórki 2. 400 g jogurtu greckiego 3. 2 ząbeki czosnku 4. 1 łyżeczka oliwy extra vergine 5. Sól i pieprz 6. opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego oraz koperek i mięta do smaku. 1. Zielonego ogórka umyć, obrać, jeżeli ogórek ma dużo pestek, to trzeba je wykroić. Następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody. 2. Wymieszać w miseczce z jogurtem greckim, czosnkiem, oliwą i doprawić solą i pieprzem. 3. Można opcjonalnie dodać: koperek, miętę oraz dodać ocet lub sok z cytryny. 4. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, aby sos się schłodził.
Komentarze