bardzo smaczne:) do przygotowania placuszków wykorzystałam ryż który pozostał z obiadu:)-polecam
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
około 200 g ryżu białego ugotowanego w lekko osolonej wodzie
kawałek cukini ze skórka - około 300 g
1 młoda marchewka
mały pęczek świeżej natki
2 jajka
pieprz czarny
1-2 łyżki mąki
olej do smażenia
gęsty jogurt naturalny
Chrupiące placuszki z ryżu , cukini i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na duzych oczkach .
Marchew obrać i również zetrzec na tarce .
2. Ryz umieścic w misce, wbić jajka, dodać odciśniętą cukinię, starta marchew mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. Wymieszac.
3. Na patelni rozgrzac nioewielka ilośc oleju. Smażyć z dwóch stron , nakładając cienkie porcje łyżką. Po usmazeniu każdy placek odsączyć na ręczniku papierowym. by pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.
Podawać z keksem jogurtu naturalnego . Smacznego :)
Komentarze