Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i po chwili mamy gotowe gorące i zdrowe placuszki śniadaniowe. Smaczne są na słodko i na wytrawnie, na ciepło i na zimno.
Placuszki otrębowo-amarantusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z otrębami, dodaj serek granulowany i jogurt naturalny. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj łyżką.
2.Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor.
3.Usmażone układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.
4.*Ponieważ placuszki są niczym niedoprawione, a więc neutralne w smaku, to dodatki, z jakimi je podamy decydują o nim. Smaczne są na słodko i na wytrawnie, na ciepło i na zimno. Ja podałam je z gęstym jogurtem naturalnym i domową galaretką pomarańczową. Bardzo dobrze smakują z dżemem, miodem lub syropem klonowym lub pikantnym chutneyem.
Komentarze