Placuszki otrębowo-amarantusowe

4.5 (150 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i po chwili mamy gotowe gorące i zdrowe placuszki śniadaniowe. Smaczne są na słodko i na wytrawnie, na ciepło i na zimno.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka amarantusowa: 3 łyżki
    - otręby pszenne: 2 łyżki
    - serek granulowany: 3 łyżki
    - jogurt naturalny: 1 łyżka
    - jajka (małe): 1 sztuka
    - olej rzepakowy (do smażenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki otrębowo-amarantusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z otrębami, dodaj serek granulowany i jogurt naturalny. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj łyżką.
  • 2. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor.
  • 3. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.
  • 4. *Ponieważ placuszki są niczym niedoprawione, a więc neutralne w smaku, to dodatki, z jakimi je podamy decydują o nim. Smaczne są na słodko i na wytrawnie, na ciepło i na zimno. Ja podałam je z gęstym jogurtem naturalnym i domową galaretką pomarańczową. Bardzo dobrze smakują z dżemem, miodem lub syropem klonowym lub pikantnym chutneyem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować