Placuszki amarantusowe

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i po chwili mamy gotowe gorące i zdrowe placuszki śniadaniowe.

  • 5 min

Składniki:

  • mąka amarantusowa - 3 łyżki
    otręby pszenne - 2 łyżki
    serek granulowany - 3 łyżki
    jogurt naturalny - 1 łyżka
    małe jajko - 1 szt.
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki amarantusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z otrębami, dodaj serek granulowany i jogurt naturalny. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj łyżką.

    Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor.

    Usmażone układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

Porady

*Ponieważ placuszki są niczym niedoprawione, a więc neutralne w smaku, to dodatki, z jakimi je podamy decydują o nim. Smaczne są na słodko i na wytrawnie, na ciepło i na zimno. Ja podałam je z gęstym jogurtem naturalnym i domową galaretką pomarańczową. Bardzo dobrze smakują z dżemem, miodem lub syropem klonowym lub pikantnym chutneyem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz inne dania z amarantusem

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować