Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Jeśli akceptujecie smak amarantusa to będziecie zachwyceni plackami. Są naprawdę smaczne i nadają się dla małych dzieci oraz niemowląt.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (10 sztuk)
    1/2 szklanki kaszki manny z amarantusa (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    Dodatkowo:
    1/2 jabłka
    2 łyżki rodzynek
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Kaszka

Amarantusowe placuszki z jabłkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszkę połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie odstawić na kilka minut, aby kasza zgęstniała.
    Dodać jabłko uprzednio pokrojone w kostkę oraz rodzynki (*).
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Porady

(*) Jeśli rodzynki są twarde to należy je zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Większe przekrajam, drobne dodaję w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować