Placuszki marchewkowe

4.45 (159 ocen)

Lekko słodkie za sprawą marchewki i miodu, bardzo puszyste dzięki ubitym białkom. Niezastąpione!

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 10 sztuk)

    250 g marchewki
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej (w zdrowszej wersji żytnia typ 720)
    szczypta soli
    1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, pokroić w plasterki i umieścić w garnuszku. Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie (ok. 15-20 minut). Po tym czasie marchewkę odcedzić i zmiksować na puree. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z marchwiowym puree, miodem, mąką, solą oraz jogurtem. Białka natomiast ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do marchewkowej masy.



    Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek) i smażyć z obu stron po kilka minutek do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z jogurtem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
placuszki z marchwi

To może cię zainteresować