Placuszki bananowo jarmużowe

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszne i zdrowe. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Można tez zabrać je do szkoły, pracy czy wycieczkę. Zawsze smakują rewelacyjnie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: 4-5 placuszków
    • 1-2 liście jarmużu (bez łodygi oko. 30 g),
    • 1 dojrzały banan
    • 1 małe jajko,
    • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego + opcjonalnie do posmarowania patelni
    • 1-2 łyżki mąki orkiszowej ( u mnie typ 680),
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • na czubku łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Placuszki bananowo jarmużowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liść jarmużu myję, rozrywam na małe kawałki i usuwam twarde łodygi.
    Do misy blendera daję banana, polewam sokiem z cytryny, dodaję jarmuż, olej oraz jajko i całość dokładnie blenduję na gładką masę. Do powstałej masy dosypuję po odrobinie mąki i miksuję, sprawdzam konsystencję. Jeśli lubimy bardziej pulchne placuszki to możemy dodać proszek do pieczenia ( ja nie daję). Ciasto nie powinno być zbyt gęste, bo placuszki wyjdą twarde.
    Nagrzewam lekko natłuszczoną patelnię z powłoką nieprzywierającą i smażę placuszki z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jarmuż Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować