Placuszki bananowo-jabłkowe

4.3 (225 ocen)

  • 15 min

To ulubione śniadanie mojego wnusia. Placuszki są bardzo sycące i szybko się je wykonuje. Najważniejsze że są bez dodatku cukru i środków spulchniających. Placuszki można posypać cukrem trzcinowym lub cukrem pudrem.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 dojrzały banan
    1 średnie jabłko
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki
    Szczypta soli i cukru
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.3 (225 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki bananowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: banana pokroić w drobną kostkę, jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wysokiego garnka mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli i cukru, całość zmiksować na jednolitą masę.(całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany).Następnie dodać kostkę bananową i starte jabłko ,wymieszać. Olej rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, formując małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

1.do ciasta można dodać łyżkę jogurtu naturalnego, wtedy placuszki będą pulchniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować