Placki ziemniaczano - brokułowe z piekarnika

4.51 (196 ocen)

Placki ziemniaczane z dodatkiem brokuła w wersji dietetycznej, bo pieczone w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 mały brokuł
    2 małe czerwone cebule
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    sól
    mielony pieprz
    pieprz ziołowy
    ok. 1 łyżka oleju
    kilka łyżek jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczano - brokułowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Brokuła płuczemy, osączamy z wody, odcinamy łodygę i rozdrabniamy w blenderze lub w maszynce do warzyw z drobnymi oczkami.
    Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Ziemniaki odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy rozdrobnionego brokuła, cebulę, czosnek i koperek. Mieszamy, dodajemy jajka i mąkę, przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem. Na papierze łyżką formujemy cienkie placuszki (można wykorzystać silikonową foremkę do smażenia jajek). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grilla.
  • 4. Placki podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Porady

Z przygotowanej masy można usmażyć placki tradycyjnie na patelni, ale wówczas trzeba użyć większej ilości tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować