Placki ziemniaczane z topinamburem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane to pomysł na szybki i pyszny obiad. Jako, że ostatnio dość głośno jest o topinamburze, moje ostatnie placki wzbogaciłam właśnie o te „zdrowe korzenie”.
Przepis gorąco polecam, jednocześnie zachęcając do wykorzystania topinamburu w innych potrawach.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 8 porcji:
    • 700 gram ziemniaków,
    • 500 gram topinamburu,
    • 2 duże białe cebule,
    • 3 jajka,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • sól do smaku,
    • pieprz do smaku,
    • 5 łyżek octu jabłkowego
    Dodatkowo:
    • Olej do smażenia,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odsączanie ziemniaków 1. Ziemniaki obieramy. Obrane ścieramy na drobnej tarce do placków ziemniaczanych. Starte ziemniaki odsączamy na gęstym sicie, tak by pozbyć się nadmiaru wody.
  • obrany topinambur 2. Topinambur obieramy. Tuż po obraniu umieszczamy go w wodzie z octem jabłkowym, by korzonki nie ciemniały.
  • starty topinambur 3. Po umyciu ścieramy go na tarce o małych oczkach.
  • łączenie składników 4. Odsączone ziemniaki, starty topinambur, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy umieszczamy w misce. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować