Placki ziemniaczane z mortadelą

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto nie marzy o plackach? Chyba tylko ci, którzy ich jeszcze nie jedli. Tradycyjne są najlepsze, ale czasami nie chce się trzeć na tarce, bo na ten przykład nie wszyscy muszą posiadać maszynkę do ścierania ziemniaków. Wtedy z pomocą przychodzi tarka o dużych oczkach...zapewniam, że też są pyszne i robi się je w oka mgnieniu. Ale, ale! Co my tu jeszcze mamy?!? Mortadelę! Si! Taki mały eksperyment, który się powiódł, więc polecam
Arek Gie

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    250 g mortadeli z papryką
    1 mała cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z mortadelą 1. Ziemniaki i mortadelę ścieramy na tarce o dużych oczkach.


    Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wsypujemy mąkę.


    Wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przy użyciu soli należy pamiętać, że mortadela podczas obróbki termicznej puszcza "swoją" sól, więc takie całkowite doprawienie najlepiej zostawić po skosztowaniu pierwszej sztuki.


    Na rozgrzany tłuszcz przekładamy masę ziemniaczaną (1 łyżka=1 placek). Smażymy na rumiano.


    Nadmiar oleju "redukujemy" przy pomocy papierowego ręcznika, rozłożonego na dużym talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować