Placki ziemniaczane z farszem mięsnym

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

bardzo syte danie, nam bardzo smakowało

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    Mięsko z rosołu drobiowo- wołowe, pokrojone w kostkę/1 talerz/
    1 duża cebula pokrojona w kostkę
    0,5 kg pokrojonych pieczarek/kilka odłożyć do dekoracji/
    1 słoik sosu Bolońskiego
    Jarzynka, pieprz, czosnek granulowany
    Sok z cytryny
    Składniki na placki:
    6 ziemniaków
    2 jajka
    1 starta cebula
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Ok.2 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz, czosnek granulowany
    Starty ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki,przesmażyć razem. Dodać pokrojone mięsko, podsmażyć razem. Dodać sos boloński ze słoika, doprawić pieprzem.
    Poddusić i jeszcze chwilę i doprawić Jarzynką, czosnkiem oraz pieprzem.
    Te pieczarki, które odłożyłam do dekoracji, przekroiłam na połówki, skropiłam sokiem z cytryny i przesmażyłam na złoty kolor.
    Wykonanie placków
    Starłam ziemniaki na drobnych oczkach tarki. Wbiłam jajka, dodałam startą cebulę, czosnek granulowany, obie mąki, sól i pieprz do smaku.
    Jeżeli ziemniaki są zbyt wodniste, należy odlać nadmiar płynu, a krochmal zachować i dodać do ciasta.
    Usmażyłam placki na patelni o srednicy 20 cm.
    Jeden placek ułożyłam na talerzu, nałożyłam porcję farszu, przykryłam drugim plackiem, posypałam startym serem i udekorowałam smażonymi pieczarkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować