Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i obrać, przepuścić przez sokowirówkę. powstały miąższ wymieszać razem z wodą z ziemniaków. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
2.Ziemniaki, cukinię, jajko, cebulę i czosnek połączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażyć na oleju.
3.Pomidory umyć, pokroić w cząstki, polać śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
Smacznego :)
Porady
Do placków ziemniaczanych lepiej dodawać bułkę tartą, ponieważ są bardziej chrupiące. Żeby nie wsiąkały za dużo oleju można do nich dodać odrobinę sody oczyszczonej. Placki można podawać również ze śmietaną i cukrem.
Komentarze