W mojej kuchni nie może być nudno, stąd ostatni eksperyment z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. Jak na placki przystało, smakują pysznie. Ser oraz pomidory doskonale ożywiają ich smak, a ciecierzyca podwyższa wartość odżywczą dania.
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 200 gram ugotowanej ciecierzycy,
• ¾ słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
• 150 gram sera feta,
• 3 łyżki mąki z ciecierzycy
Składnik dodatkowy:
• 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
Składniki robocze:
• 1 jajko do spojenia,
• 0,5 cebuli,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• Olej do smażenia,
• Sól, pieprz do smaku
Placki ziemniaczane z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane umieszczamy na gęstym sitku, by pozbyć się nadmiaru płynu
2.Odsączone ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w paseczki pomidory, ciecierzycę, natkę pietruszki, mąkę z ciecierzycy oraz jajko. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.
3.Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość ponownie, delikatnie mieszamy.
Komentarze