Placki ziemniaczane z ciecierzycą

0 (0 ocen)

W mojej kuchni nie może być nudno, stąd ostatni eksperyment z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. Jak na placki przystało, smakują pysznie. Ser oraz pomidory doskonale ożywiają ich smak, a ciecierzyca podwyższa wartość odżywczą dania.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 200 gram ugotowanej ciecierzycy,
    • ¾ słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
    • 150 gram sera feta,
    • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
    Składnik dodatkowy:
    • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    Składniki robocze:
    • 1 jajko do spojenia,
    • 0,5 cebuli,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • Olej do smażenia,
    • Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ziemmiaków 1. Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane umieszczamy na gęstym sitku, by pozbyć się nadmiaru płynu
  • łączenie składników 2. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w paseczki pomidory, ciecierzycę, natkę pietruszki, mąkę z ciecierzycy oraz jajko. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.
  • dodanie sera 3. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość ponownie, delikatnie mieszamy.
  • wykładanie ciasta na patelnię 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
  • smażenie 5. Uformowane smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Suszone pomidory Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować