Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

To pyszna propozycja na zdrowe śniadanie lub niezbyt skomplikowaną kolację. Przyznam, że razem z córką lubimy je również podjadać nawet w środku dnia. Placuszki są niezwykle syte oraz przy okazji zawierają mnóstwo wartości odżywczych.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
    1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych (nie błyskawicznych; 1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    5 łyżek kaszy manny
    1 łyżka miodu (płynnego)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    1 jabłko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki należy zalać mlekiem i odstawić na około 20-30 minut, aby odrobinę zmiękły.
    Po tym czasie dodać do nich jajko, kaszę, miód oraz sodę.
    Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w drobną kostkę.
    Ciasto odstawić na 10 minut.
    Na rozgrzaną patelnię (*) wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placek.)
    Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
    Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Porady

(*) Ja zazwyczaj placki smażę bez tłuszczu, ale jeśli ciasto przywiera do Waszej patelni to możecie delikatnie ją natłuścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować