Zawsze jak widzę kabaczka to w pierwszej kolejności przychodzi mi do głowy leczo i, oczywiście, placki z kabaczka chociaż tym razem w wersji sycącej, czyli z sosem z polędwiczki i kurek.
Placki z kabaczka z sosem z polędwiczki i kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy na 1cm plastry. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem. Kiedy się lekko zarumieni przekładamy polędwiczkę do garnka. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego i podsmażamy kurki, które następnie przekładamy do garnka.Na odrobinie tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę dymkę, oprószamy mąką i zalewamy wodą. Przelewamy do garnka. Sos wstawiamy na mały ogień dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (temperatura pokojowa) oraz natkę pietruszki.
Kabaczek obieramy cienko i pozbywamy się nasion. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jaja, sól, pieprz, mleko i mąkę i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji jak na placki ziemniaczane. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Placki przekładamy sosem.
Komentarze