Placki z gulaszem czyli po zbójnicku

4.3 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszne placki z gulaszem czyli placek po zbójnicku. Przepisów na te placki jest dużo, ja podaję moją wersje - mój przepis.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gulasz;
    łopatka około 600 g,
    cebule 2,
    czosnek 4 ząbki,
    bulion 500 ml,
    ziemniaki 2 kg,
    mąka pszenna według uznania,
    jajka 2,
    sól i pieprz do smaku,
    przyprawa w płynie do smaku,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.3 (10 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z gulaszem czyli po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gulaszu;

    Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę, następnie oprószam mąką i wkładam na rozgrzany tłuszcz z podsmażoną do zeszklenia cebulką oraz posiekanym czosnkiem .
    Do mięsa dodaję obrane , drobno pokrojone pieczarki.
    Po podsmażeniu dodaję bulion i duszę około 60 minut.
    Doprawiam do smaku przyprawami.
    Gulasz zagęszczam mąką wymieszaną z wodą.
    Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę.

    Placki;
    Ziemniaki obieram, płuczę, następnie ścieram razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku.
    Do masy dodaję jajka, przyprawy i tyle mąki aby ciasto po wymieszaniu było gęste.
    Patelnię rozgrzewam z dodatkiem oleju nakładam porcje masy i smażę rumiane placki z każdej strony.
    Na talerz nakładam placek polewam gulaszem i przykrywam drugim plackiem.

    Rada;
    Placki można smażyć większe i składać na pół.
    Można nałożyć na placki kleks śmietany gęstej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować