Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszne placki z gulaszem czyli placek po zbójnicku. Przepisów na te placki jest dużo, ja podaję moją wersje - mój przepis.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Gulasz;
łopatka około 600 g,
cebule 2,
czosnek 4 ząbki,
bulion 500 ml,
ziemniaki 2 kg,
mąka pszenna według uznania,
jajka 2,
sól i pieprz do smaku,
przyprawa w płynie do smaku,
olej do smażenia,
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie gulaszu;
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę, następnie oprószam mąką i wkładam na rozgrzany tłuszcz z podsmażoną do zeszklenia cebulką oraz posiekanym czosnkiem .
Do mięsa dodaję obrane , drobno pokrojone pieczarki.
Po podsmażeniu dodaję bulion i duszę około 60 minut.
Doprawiam do smaku przyprawami.
Gulasz zagęszczam mąką wymieszaną z wodą.
Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę.
Placki;
Ziemniaki obieram, płuczę, następnie ścieram razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku.
Do masy dodaję jajka, przyprawy i tyle mąki aby ciasto po wymieszaniu było gęste.
Patelnię rozgrzewam z dodatkiem oleju nakładam porcje masy i smażę rumiane placki z każdej strony.
Na talerz nakładam placek polewam gulaszem i przykrywam drugim plackiem.
Rada;
Placki można smażyć większe i składać na pół.
Można nałożyć na placki kleks śmietany gęstej.
Komentarze