Uwielbiam te placki :) Już jedną porcją można sobie porządnie pojeść. Myślę, że nigdy nam się nie znudzą ;)
Składniki:
Placki ziemniaczane:
5-6 ziemniaków
jajko
ok 1/3 szkl mąki pszennej
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 mała cebula
Gulasz:
50 dag mięsa wieprzowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
3 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
kwaśna śmietana
starty żółty ser do posypania
natka pietruszki
dowolne surówki
Placki po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.
2.Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni (lub trochę mniejsze, jak wolicie) na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze