PLACKI PO ZBÓJNICKU

5 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Przepyszne i sycące danie - uwielbiane przez wszystkich placki ziemniaczane w połączeniu z aromatycznym sosem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • WYKONANIE: ŚREDNIE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 27 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-8

    Składniki na placki:
    2 kg ziemniaków,
    jajko,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    mąka,
    1/2 łyżki soli,
    większa szczypta pieprzu,
    2 płaskie łyżki majeranku.
    Składniki na sos:
    1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej,
    50 dag. pieczarek,
    duża marchewka,
    3 średnie cebule,
    duża papryka czerwona,
    ząbek czosnku,
    1 litr bulionu drobiowego,
    3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
    mąka,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    2 łyżeczki majeranku,
    2 łyżeczki papryki słodkiej,
    1/2 łyżeczki papryki ostrej,
    łyżeczka tymianku,
    sól,
    1/2 łyżeczki pieprzu,
    Dodatkowo:
    koperek suszony lub świeży,
    pietruszka suszona lub świeża,
    pół pęczka cienkiego szczypiorku,
    śmietana,
    10 dkg. tartego sera żółtego.
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram, ścieram na tarce. Dodaję jajko, mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości.
    Mięso oraz cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam osobno do momentu, aż wyparuje nadmiar wody. Warzywa i mięso przekładam do garnka. Całość zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, duszę około 35 minut. Marchewkę oraz paprykę kroję w kostkę, dodaję do garnka wraz z przyprawami (majeranek, tymianek, papryka, sól, pieprz) i koncentratem. Duszę kolejną godzinę. W razie potrzeby doprawiam. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
    Placki polewam sosem, oprószam startym serem. Dekoruję kleksami ze śmietany. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem, koperkiem oraz pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować