Ostatnio interesują mnie potrawy tradycyjne, zwłaszcza z regionu Borów Tucholskich. Przepisywynajduję w starych zapiskach. Placki po borowiacku to jedno z moich ulubionych dań.
Składniki:
● 1 kg ziemniaków
● 4 jajka
● 3-4 łyżki mąki pszennej
● sól
● pieprz
● olej lub smalec
● 1 kostka twarogu
● ok. 100 ml śmietany
Placki po borowiacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, ścieramy
na tarce o drobnych
oczkach (jak na zwykłe placki
ziemniaczane), wbijamy 3 całe
jajka i dodajemy jedno białko
(żółtko odkładamy, wykorzystamy
je do twarogu). Do masy wsypujemy mąkę, doprawiamy
solą i pieprzem.
2.Twaróg rozgniatamy widelcem
i mieszamy z żółtkiem.
Dodajemy śmietanę, sól
i pieprz do smaku.
3.Na patelni rozgrzewamy
dość dużo oleju lub smalcu.
Z masy ziemniaczanej formujemy
owalne placki. Smażymy
z jednej strony. Po usmażeniu
na placki nakładamy łyżkę
twarogu i zwijamy na pół jak
kopertę. Jeszcze chwilę smażymy.
Podajemy na gorąco.
Komentarze