Placki po borowiacku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ostatnio interesują mnie potrawy tradycyjne, zwłaszcza z regionu Borów Tucholskich. Przepisywynajduję w starych zapiskach. Placki po borowiacku to jedno z moich ulubionych dań.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 4 jajka
    ● 3-4 łyżki mąki pszennej
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej lub smalec
    ● 1 kostka twarogu
    ● ok. 100 ml śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po borowiacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki po borowiacku 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy
    na tarce o drobnych
    oczkach (jak na zwykłe placki
    ziemniaczane), wbijamy 3 całe
    jajka i dodajemy jedno białko
    (żółtko odkładamy, wykorzystamy
    je do twarogu). Do masy wsypujemy mąkę, doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Placki po borowiacku 2. Twaróg rozgniatamy widelcem
    i mieszamy z żółtkiem.
    Dodajemy śmietanę, sól
    i pieprz do smaku.
  • Placki po borowiacku 3. Na patelni rozgrzewamy
    dość dużo oleju lub smalcu.
    Z masy ziemniaczanej formujemy
    owalne placki. Smażymy
    z jednej strony. Po usmażeniu
    na placki nakładamy łyżkę
    twarogu i zwijamy na pół jak
    kopertę. Jeszcze chwilę smażymy.
    Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować