Gołąbki po borowiacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybki zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie grzybki odsączamy z wody .
Cebulę siekamy i smażymy na maśle. Dodajemy do zmielonego mięsa. Następnie dajemy jaja, posiekane grzybki/ kilka grzybków zostawiamy / i przyprawy.
Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Wkładamy pozostałe grzybki .Zalewamy wywarem z moczenia grzybów, ewentualnie dolewamy wody tak, żeby gołąbki były przykryte.
Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny.
Sos z gołąbków zagęszczamy mąką.
Komentarze