Gołąbki po borowiacku

0 (0 ocen)

Dodatek suszonych prawdziwków dodaje tej potrawie regionalizmu

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    500 g mielonej wieprzowiny
    2 jajka
    1 mała cebula
    masło
    sól
    pieprz
    majeranek
    mąka
    mała garść grzybków suszonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki po borowiacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie grzybki odsączamy z wody .
    Cebulę siekamy i smażymy na maśle. Dodajemy do zmielonego mięsa. Następnie dajemy jaja, posiekane grzybki/ kilka grzybków zostawiamy / i przyprawy.
    Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy.
    Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
    Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Wkładamy pozostałe grzybki .Zalewamy wywarem z moczenia grzybów, ewentualnie dolewamy wody tak, żeby gołąbki były przykryte.
    Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny.
    Sos z gołąbków zagęszczamy mąką.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować