Super łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i zdrowe placki. Zawarte w nich mleko kokosowe powoduje, że są one wyjątkowo delikatne, a mus w towarzystwie serka nadaje im zupełnie nowego smaku.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ok. 50 - 60 placków:
1 l mleka kokosowego
300 g mąki orkiszowej
3 jajka, u mnie organiczne
1 łyżeczka proszku do pieczenia, u mnie organiczny
1 łyżka nektaru z agawy
1 szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
500 g świeżych truskawek
500 g domowego, białego sera*
1 - 2 łyżki syropu klonowego, naturalnego (opcjonalnie)
Olej do smażenia
Placki orkiszowe z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, urwać ogonki i zmiksować w blenderze na mus. Jeśli truskawki są kwaskowate można dodać syropu klonowego, aby je nieco osłodzić.
2.Wszystkie składniki na placki umieścić w dużym naczyniu i dobrze zmiksować.
3.Rozgrzać patelnię, zmniejszyć gaz, dodać odrobinę tłuszczu i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
4.Podawać posmarowane serem i polane musem truskawkowym.
5.* ser ten oryginalnie nosi nazwę "handgeschöpfter schichtkäse" i zawiera tylko 10% tłuszczu, można go kupić w sklepie spożywczym, a ma konsystencję białego sera domowej roboty, czyli jest bardzo miękki.
Komentarze