Placki marchwiowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski, dokładamy olej, jajka, wymieszane ze sobą sypkie składniki i razem dokładnie mieszamy. Dodajemy marchew , sok oraz skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Placuszki smażymy na patelni z małą ilością oleju. Na każdy placek dajemy około 1 łyżki ciasta. Smażymy na małym ogniu, aż na cieście pojawią się „pęcherzyki”. Wówczas placki odwracamy i smażymy z drugiej strony.
2.Polecam polać je syropem cytrynowym. Podkreśla on dodatkowo cytrynowy smak tego dania.
3.Syrop cytrynowy: Sok przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy razem, aż powstanie nam syrop o konsystencji miodu.
Porady
Można podawać je posypane cukrem pudrem, syropem klonowym lub konfiturą.
Komentarze