Placki marchwiowo-cytrynowe

5 (161 ocen)

  • 20 min

Placuszki są puszyste, lekko słodkie o delikatnym cytrynowym aromacie

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 10 placków:
    - 300g mąki tortowej,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 60 g cukru,
    - 200g startej marchwi,
    - Skórka starta z 1 cytryny,
    - Sok z 0,5 cytryny,
    - 200ml mleka,
    - 2 jajka,
    - 2 łyżki oleju do ciasta,
    - Olej do smażenia


    Syrop cytrynowy:
    - Sok z 1,5 cytryny,
    - Około 3 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki marchwiowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki marchwiowo-cytrynowe 1. Mleko wlewamy do miski, dokładamy olej, jajka, wymieszane ze sobą sypkie składniki i razem dokładnie mieszamy. Dodajemy marchew , sok oraz skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
    Placuszki smażymy na patelni z małą ilością oleju. Na każdy placek dajemy około 1 łyżki ciasta. Smażymy na małym ogniu, aż na cieście pojawią się „pęcherzyki”. Wówczas placki odwracamy i smażymy z drugiej strony.
  • Placki marchwiowo-cytrynowe 2. Polecam polać je syropem cytrynowym. Podkreśla on dodatkowo cytrynowy smak tego dania.
  • 3. Syrop cytrynowy: Sok przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy razem, aż powstanie nam syrop o konsystencji miodu.

Porady

Można podawać je posypane cukrem pudrem, syropem klonowym lub konfiturą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować