Pulchne, z nutą cytrynową, mało słodkie. Słodycz placuszków regulujemy poprzez polanie ich np. syropem klonowym. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.
25 min
Dla 3 osób
Składniki:
• 75g jagód,
• 1 jajko,
• Skórka starta z 1 cytryny,
• 200ml mleka,
• 1 łyżeczka miodu,
• 200g mąki,
• 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
• Olej do smażenia,
Cytrynowe placki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce rozkłócamy jajko. Dodajemy mleko, miód i skórkę z cytryny, mieszamy.
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Komentarze