Placki marchwiowo- serowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lubicie placki warzywne? Ja je uwielbiam, ogólnie lubię wszelkiego rodzaju placki, dlatego zawsze chętnie wymyślam nowe kombinacje. Dziś polecam placki z marchewki z dodatkiem sera żółtego i pietruszki. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo sycące.
Jeśli lubicie placki tak, jak ja je lubię, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis :)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • – 100g marchewki
    – 70g twarogu delikatnego o temperaturze pokojowej (u mnie firmy President)
    – 40g sera żółtego (u mnie gouda)
    – 1 jajko
    – 30g mąki żytniej (można zastąpić inną wg uznania)
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – garść drobno posiekanej pietruszki
    – przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Placki marchwiowo- serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser również zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Idealnie smakują z jogurtem naturalnym a także z guacamole. Smacznego
    * Z podanych składników wyszło mi 6 placków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować