Placki marchewkowo - jajeczne

4.5 (171 ocen)

Placki z marchewki i jajek gotowanych na twardo. Mają delikatną konsystencję. Doprawione świeżo mielonym kolorowym pieprzem, choć łagodne w smaku. Danie iście wegetariańskie, którym nie pogardzi i niejeden miłośnik mięsnych specjałów.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki (łącznie 350g)
    8 jajek ugotowanych na twardo
    1 pęczek natki pietruszki
    2 jajka surowe
    1 łyżka bułki tartej
    3 łyżeczki chrzanu ze słoika
    świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    sól do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajka na twardo Przystawki

Placki marchewkowo - jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki marchewkowo - jajeczne 1. Marchewki obrać i razem z jajkami zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać posiekaną natkę, chrzan, wbić jajka, wsypać bułkę tartą.
  • Placki marchewkowo - jajeczne 2. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
  • Placki marchewkowo - jajeczne 3. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki marchewkowo - jajeczne 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 placków (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm). Jeśli Ktoś nie przepada za chrzanem, można w zamian dodać 2 - 3 ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować