Placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy na kogel mogel z połową cukru, a białka ubijamy na sztywną pianę z drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 2-3 łyżki wrzątku. Mieszamy. Dodajemy mleko, mieszamy łyżką, aż zrobi się kulka. Dodajemy kogel mogel i masło, ponownie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Do tortownicy (26 cm.) wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy 15 przepołowionych i wypestkowanych śliwek. Do środka każdej z nich wsypujemy cukier waniliowy wymieszany z cynamonem. Pieczemy w 160 st ok. 35 minut. Po tym czasie śliwki powinny utonąć w cieście i zostawić niewielkie zagłębienia. W te zagłębienia wkładamy kolejną porcję śliwek i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze