Ten warzywny placek polecam na obiad lub ciepłą kolację. Po upieczeniu można go udekorować gałązkami świeżego majeranku, który ma ciekawy delikatny aromat.
30 min
Składniki:
● duża cebula
● 40 dag czerwonej i żółtej papryki
● 2 małe cukinie
● 2 łyżki oliwy
● 4 jajka
● szklanka mleka
● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
● sól
● pieprz
● oregano
Placek z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy
w małą kostkę. Papryki przekrawamy
na pół, usuwamy gniazda
nasienne. Miąższ dokładnie
płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
Cukinie myjemy, osuszamy,
odcinamy końce i kroimy
w cienkie plastry.
2.Rozgrzewamy oliwę i szklimy
cebulę. Wkładamy paprykę
i cukinię. Smażymy ok. 4 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem
oraz oregano.
3.Jajka wbijamy do miseczki
i rozkłócamy. Następnie wlewamy
mleko oraz śmietankę i mieszamy.
Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
4.Warzywa przekładamy do
żaroodpornego naczynia. Zalewamy
masą śmietanowo-jajeczną.
Pieczemy ok. 30 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 200 °C.
Porady
● Tuż przed samym pieczeniem potrawę można posypać startym żółtym serem.
Komentarze