Placek z cukinią i papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Ten warzywny placek polecam na obiad lub ciepłą kolację. Po upieczeniu można go udekorować gałązkami świeżego majeranku, który ma ciekawy delikatny aromat.

  • 30 min

Składniki:

  • ● duża cebula
    ● 40 dag czerwonej i żółtej papryki
    ● 2 małe cukinie
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 4 jajka
    ● szklanka mleka
    ● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    ● sól
    ● pieprz
    ● oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy
    w małą kostkę. Papryki przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazda
    nasienne. Miąższ dokładnie
    płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
    Cukinie myjemy, osuszamy,
    odcinamy końce i kroimy
    w cienkie plastry.
  • 2. Rozgrzewamy oliwę i szklimy
    cebulę. Wkładamy paprykę
    i cukinię. Smażymy ok. 4 minut.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    oraz oregano.
  • Placek z cukinią i papryką 3. Jajka wbijamy do miseczki
    i rozkłócamy. Następnie wlewamy
    mleko oraz śmietankę i mieszamy.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 4. Warzywa przekładamy do
    żaroodpornego naczynia. Zalewamy
    masą śmietanowo-jajeczną.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 200 °C.

Porady

● Tuż przed samym pieczeniem potrawę można posypać startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować