Ten placek piekę każdego roku na urodziny mojego taty Tadeusza. Bardzo go lubi i nie wyobraża sobie świętowania urodzin bez tego słodkiego, pysznego smakołyku.
Placek tadzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukry i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i mak i mieszamy. Ciasto wlewamy
na dużą blachę (38x26 cm). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160-180 °C. Przekrawamy na 3 placki.
2.Masa dyniowa: miąższ dyni kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, ale nie na „papkę". Pod koniec dodajemy galaretkę brzoskwiniową.
3.Krem: galaretki rozpuszczamy
we wrzącej wodzie. Jogurt ubijamy mikserem ze Śnieżkami.
Mieszając, dodajemy tężejącą
galaretkę.
4.Na placek wykładamy masę dyniową, na nią krem i przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy masę, krem oraz trzeci placek. Smarujemy kremem
i dekorujemy polewą oraz wiórkami kokosowymi.
Komentarze