Placek Tadzika

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten placek piekę każdego roku na urodziny mojego taty Tadeusza. Bardzo go lubi i nie wyobraża sobie świętowania urodzin bez tego słodkiego, pysznego smakołyku.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 10 jajek
    ● 2 szkl. cukru kryształu
    ● 2 szkl. mąki
    ● kisiel cytrynowy
    ● 3 dag maku
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 op. cukru waniliowego

    Masa dyniowa:
    ● 1 kg dyni
    ● galaretka brzoskwiniowa

    Krem:
    ● 1 jogurt naturalny
    ● 2 op. Śnieżki
    ● 2 galaretki wiśniowe

    Do dekoracji:
    ● gotowa polewa czekoladowa
    ● wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek tadzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek Tadzika 1. Ciasto: z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukry i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i mak i mieszamy. Ciasto wlewamy
    na dużą blachę (38x26 cm). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160-180 °C. Przekrawamy na 3 placki.
  • Placek Tadzika 2. Masa dyniowa: miąższ dyni kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, ale nie na „papkę". Pod koniec dodajemy galaretkę brzoskwiniową.
  • 3. Krem: galaretki rozpuszczamy
    we wrzącej wodzie. Jogurt ubijamy mikserem ze Śnieżkami.
    Mieszając, dodajemy tężejącą
    galaretkę.
  • Placek Tadzika 4. Na placek wykładamy masę dyniową, na nią krem i przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy masę, krem oraz trzeci placek. Smarujemy kremem
    i dekorujemy polewą oraz wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować