Placek Tadzika

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Marta Rodzeń

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 10 sztuk
    - cukier kryształ: 2 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - kisiel cytrynowy: 1 sztuka
    - mak: 3 dekagramy
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

    - dynia: 1 kilogram
    - galaretka brzoskwiniowa: 1 sztuka

    - jogurt naturalny: 1 sztuka
    - śnieżka: 2 sztuki
    - galaretka wiśniowa: 2 sztuki

    - polewaczekoladowa (gotowa): 1 sztuka
    - wiórki kokosowe: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Placek tadzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek Tadzika 1. Ciasto: z białek ubijamy
    sztywną pianę, dodajemy cukry
    i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną
    z proszkiem, kisiel
    i mak i mieszamy. Ciasto wlewamy
    na dużą blachę (38x26
    cm). Pieczemy ok. 40 minut
    w temp. 160-180 °C. Przekrawamy
    na 3 placki.
  • Placek Tadzika 2. Masa dyniowa: miąższ dyni
    kroimy w kostkę i smażymy do
    miękkości, ale nie na „papkę".
    Pod koniec dodajemy galaretkę
    brzoskwiniową.
  • 3. Krem: galaretki rozpuszczamy
    we wrzącej wodzie. Jogurt ubijamy mikserem ze Śnieżkami.
    Mieszając, dodajemy tężejącą
    galaretkę.
  • Placek Tadzika 4. Na placek wykładamy masę
    dyniową, na nią krem i przykrywamy
    drugim plackiem. Wykładamy
    masę, krem oraz trzeci
    placek. Smarujemy kremem
    i dekorujemy polewą oraz wiórkami
    kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować