Placek gąsienica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypując powoli cukier. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę na niskich obrotach miksera. Delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Dwie foremki keksowe wysmarować Margaryną i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut. Wystudzić. Wykonanie masy: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy i mąkę wymieszać z resztą mleka, wlać na gotujące się mleko. Wystudzić. Margarynę utrzeć i dodawać wystudzony budyń i na końcu aromat. Wystudzone placki pokroić w ukośne kromki, następnie smarować masą i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego tak, by powstały dwa dwukolorowe placki. Wykonanie polewy: Czekoladę, margarynę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Tak samo wykonać polewę białą. Obie gąsienice udekorować polewą czekoladową i białą. Schłodzić w lodówce 2 godziny. Smacznego:)
Komentarze