Placek po węgiersku

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Placek po węgiersku z jasnym sosem gulaszowym zwany również plackiem zbójnickim. Idealnie chrupiący placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem i kleksem gęstej śmietany. Syte danie obiadowe niestety dość czasochłonne w przygotowaniu tym razem, ale efekt końcowy wynagrodzi Ci czas poświęcony w kuchni.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Gulasz

    mięso wołowe lub wieprzowe ( użyłam karkówki ) 1 kg
    papryka czerwona 1 duża
    cebula 2 średnie
    pieczarki 200 g
    czosnek 2 ząbki
    bulion 1 i 1/2 litra
    liść laurowy 2
    ziele angielskie 3-4 ziarna
    mąka pszenna 3-4 łyżki
    przyprawy sól, pieprz, słodka papryka, chilli, natka pietruszki,
    oliwa

    Placki ziemniaczane

    ziemniaki 1 kg
    cebula 1-2
    jajko
    mąka 2-3 łyżki
    sól pieprz majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mięso zamarynować dzień wcześniej. Do miski wlać 1/3 oleju doprawić ( dodaję średnio po jednej płaskiej łyżeczce) , wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Karkówkę przełożyć do oliwy dokładnie obtoczyć, miskę owinąć folia spożywczą i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia krótko podsmażyć na patelni na dość dużym ogniu na rumiany kolor. Mięso przełożyć do garnka dodać ziele i liście następnie całość zalać bulionem, zagotować. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie warzywa pokroić w kostkę cebulę zeszklić na patelni po karkówce, dodać pozostałe warzywa smażyć do miękkości. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do gotującego się sosu. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody dodać pod koniec gotowania sosu. Doprawić do smaku w razie potrzeby.

    Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę, doprawić dokładne wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy ziemniaczanej odlać zgromadzoną na wierzchu wodę. Masę wyłożyć na patelnię uformować placek o grubości około 0,5 cm wygładzić wierzch. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, delikatnie obrócić za pomocą szerokiej łopatki. Usmażony placek przełożyć na płaski talerz, na połowę nałożyć gulasz drugą połową przykryć składając placek jak omlet. Wierzch dania wykończyć kleksem gęstej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować