Placek po węgiersku

  • wyświetlono: 1365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placek po węgiersku z jasnym sosem gulaszowym zwany również plackiem zbójnickim. Idealnie chrupiący placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem i kleksem gęstej śmietany. Syte danie obiadowe niestety dość czasochłonne w przygotowaniu tym razem, ale efekt końcowy wynagrodzi Ci czas poświęcony w kuchni.

IMG_20170910_124019_602
  • 160min

Składniki

Gulasz

mięso wołowe lub wieprzowe ( użyłam karkówki ) 1 kg
papryka czerwona 1 duża
cebula 2 średnie
pieczarki 200 g
czosnek 2 ząbki
bulion 1 i 1/2 litra
liść laurowy 2
ziele angielskie 3-4 ziarna
mąka pszenna 3-4 łyżki
przyprawy sól, pieprz, słodka papryka, chilli, natka pietruszki,
oliwa

Placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
cebula 1-2
jajko
mąka 2-3 łyżki
sól pieprz majeranek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placek po węgiersku

  • 1. Przygotowanie

    Mięso zamarynować dzień wcześniej. Do miski wlać 1/3 oleju doprawić ( dodaję średnio po jednej płaskiej łyżeczce) , wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Karkówkę przełożyć do oliwy dokładnie obtoczyć, miskę owinąć folia spożywczą i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia krótko podsmażyć na patelni na dość dużym ogniu na rumiany kolor. Mięso przełożyć do garnka dodać ziele i liście następnie całość zalać bulionem, zagotować. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie warzywa pokroić w kostkę cebulę zeszklić na patelni po karkówce, dodać pozostałe warzywa smażyć do miękkości. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do gotującego się sosu. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody dodać pod koniec gotowania sosu. Doprawić do smaku w razie potrzeby.

    Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę, doprawić dokładne wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy ziemniaczanej odlać zgromadzoną na wierzchu wodę. Masę wyłożyć na patelnię uformować placek o grubości około 0,5 cm wygładzić wierzch. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, delikatnie obrócić za pomocą szerokiej łopatki. Usmażony placek przełożyć na płaski talerz, na połowę nałożyć gulasz drugą połową przykryć składając placek jak omlet. Wierzch dania wykończyć kleksem gęstej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataplacki ziemniaczanegulaszplacek po węgiersku
 

Komentarze

Podobne przepisy

Placek po węgiersku

Dodane przez: anka1988

Placek po węgiersku

Uwielbiam je!

image-1rqk4ji

Dodane przez: xamelka1

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku jest smaczną...

PLACEK PO WĘGIERSKU

Dodane przez: pati197799

PLACEK PO WĘGIERSKU

SYTY SMACZNY OBIADEK

Placek po węgiersku

Dodane przez: Agiatis

Placek po węgiersku

Moja wersja, jakże popularnego...

Placek po Węgiersku

Dodane przez: Marinella

Placek po Węgiersku

Danie kaloryczne ale pyszne

W mojej wersji placek zbójnicki jest węgierski, ale trochę inaczej - rozpala zmysły czerwienią papryki i nutką chili (żeby dostarczyć wrażeń).

Dodane przez: taste-me-eat-me

Placek po węgiersku na ostro

W mojej wersji placek po węgiersku...