Placek kiszony

5 (170 ocen)

Kolejne ciasto w wykonaniu mojej Mamy. Drożdżowe placki przełożone masą rozpływają się w ustach :)

Składniki:

  • Na blaszkę ok 40x30cm
    Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 jajka
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka świeżych, pokruszonych drożdży

    Krem:
    4 jajka
    1/2l mleka
    4 łyżki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem
    1 mały kieliszek wódki

    Dodatkowo:
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Desery Ciasto

Placek kiszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać. Pozostawić na 8 godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto (ok 1,5szklanki). Ciasto jest miękkie, ciężko nawet przenieść je na wyłożoną papierem blaszkę, dlatego jeśli porobią się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp 180 st C (ok. 30 minut każdy).
    1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 cukry waniliowe, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy 8 dkg margaryny. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować