Placek jabłkowy na kruchym cieście

4.46 (206 ocen)

Pyszne, delikatne ciasto na bazie jabłek w kompozycji rodzynek i cynamonu na kruchym spodzie. Palce lizać!

Składniki:

  • 320g mąki
    120g cukru
    200g masła
    2 żółtka
    2 łyżki zimnej wody
    1kg jabłek
    forma o średnicy 21 cm

    Nadzienie:
    2 łyżki masła
    100g cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    80g rodzynek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Placek jabłkowy na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Zimne masło siekamy na drobne kawałeczki. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i żółtka. Ugniatamy całość na gładkie ciasto. Moja rada: jeśli ciasto zbyt się kruszy dodaj jeszcze trochę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok 30min.
  • 2. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na maśle z cukrem i cynamonem. Całość dusimy 5-7 min. Dodajemy rodzynki i studzimy.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Stolnicę posypujemy mąką. 2/3 ciasta rozwałkujemy na okrągły placek (ok. 21 cm średnicy). Ciasto wykładamy do formy, dogniatamy lekko aż po brzegi i formujemy pionowy rant, który będzie trzymał nadzienie.
  • 4. Jabłkową masę wykładamy na ciasto w foremce.
  • 5. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Na wierzchu placka robimy plecionkę z pasków. Przeplatamy w kratkę i obcinamy wystające końcówki. Pociągamy pędzelkiem z roztopionym masłem po całości plecionki.
  • 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 50 min i pieczemy do uzyskania złotobrązowego koloru. Lekko ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować