Placek jabłkowy na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Zimne masło siekamy na drobne kawałeczki. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i żółtka. Ugniatamy całość na gładkie ciasto. Moja rada: jeśli ciasto zbyt się kruszy dodaj jeszcze trochę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok 30min.
2.Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na maśle z cukrem i cynamonem. Całość dusimy 5-7 min. Dodajemy rodzynki i studzimy.
3.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Stolnicę posypujemy mąką. 2/3 ciasta rozwałkujemy na okrągły placek (ok. 21 cm średnicy). Ciasto wykładamy do formy, dogniatamy lekko aż po brzegi i formujemy pionowy rant, który będzie trzymał nadzienie.
4.Jabłkową masę wykładamy na ciasto w foremce.
5.Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Na wierzchu placka robimy plecionkę z pasków. Przeplatamy w kratkę i obcinamy wystające końcówki. Pociągamy pędzelkiem z roztopionym masłem po całości plecionki.
6.Ciasto wstawiamy do piekarnika na 50 min i pieczemy do uzyskania złotobrązowego koloru. Lekko ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze