Pomysł placka drożdżowego z warzywami i jajkiem zrodził się z przepisu na pizzę z jajkiem sadzonym. Coś dodałam , coś ujęłam i wyszedł wspaniały placek, który znikł w locie. Szybki do wykonania i bardzo smaczny.
Placek drożdżowy z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje zaczyn, sól, jogurt, zarabiam ciasto, dodaje masło, zagniatam ciasto,podsypuję mąką, nakrywam ściereczką, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto jeszcze raz zagniatam, rozkładam na dnie formy, smaruje passatą, na przecierze rozkładam połowę sera, na serze układam pokrojoną w kostkę szynkę, i pokrojone w plasterki pomidory, posypuję pozostałym serem i czubrycą. Placek piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wyjmuję z piekarnika wybijam jajka, piekę jeszcze 10 minut. Wyjęty placek posypuję pokrojoną cebulką, czubrycą, obkładam pokrojonym ogórkiem, podaję.
Komentarze