Pizza z warzywami, salami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ- O,5 kg . mąki pszennej, łyżeczkę soli.Zaczyn z 330 ml. ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru , pół kostki drożdży lub 7 gr. opakowanie drożdży suszonych, 2 łyżki oliwy z oliwek , wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min.Można dodać łyżkę przyprawy do pizzy .Wyrabiamy ciasto ,wlewając zaczyn , drewnianą łyżką mieszamy składniki, następnie wyrabiamy ręcznie ciasto podsypując mąką ok. 10 minut , powinno być elastyczne . formujemy w kulę i odstawiamy w misce przykrytej czystą ściereczką na ok. godzinę . W tym czasie szykujemy farsz. Paprykę żółta i czerwoną kroimy na kawałeczki , dodajemy cebulę , przyprawiamy do smaku 1 łyżką vegety , 1 łyżeczkę ziół prowansalskich , łyżeczkę słodkiej papryki trochę tymianku ,smażymy na oliwie z oliwek az odparuje woda ,można dodać ok. pół kg. pieczarek pokrojonych na pół lub same pieczarki i cebulę bez papryki . Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy brytfannę, nakuwamy ciasto widelcem i smarujemy koncentratem pomidorowym .J Wykładamy warzywa.Ja kroję plasterki salami lub podsuszanej kiełbasy . Jeśli zostanie trochę ciasta można upiec mini pizze lub zamrozić resztę ciasta.Pieczemy ok. 35 minut , przed podaniem posypujemy startym serem ,ja poukładałam dodatkowo ananasa.
Komentarze