Placek drożdżowy pulchniutki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam mega łatwy drożdżowiec bez tradycyjnego wyrabiania.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła 82% tłuszczu

    3 całe jaja

    350 g mąki pszennej

    150 g jogurtu naturalnego lub ok. 200 ml mleka

    150 g cukru drobnego

    1 łyżeczka z brzuszkiem cukru waniliowego

    szdodatkowo: 4-5 jabłek pokrojonych w cząstki (średnio połowę jabłka bez pestek dzieliłam na 4)

    posypka do jabłek: około 1 czubatej łyżeczki cukru drobnego+1 płaska łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego (składniki wymieszać) czypta soli .Kruszonka ----- 1 szklanka mąki pszennej

    1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

    50 g masła zimnego rozdrobnionego

    ok. 80 g cukru drobnego

    1 jajo

    ciut cukru waniliowego

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek drożdżowy pulchniutki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.

    W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.

    Włączam piekarnik na temperaturę 180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.

    Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.
  • 2. Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.

    W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.

    Włączam piekarnik na temperaturę 180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.

    Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować