Placek drożdżowy pulchniutki z jabłkami

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polecam mega łatwy drożdżowiec bez tradycyjnego wyrabiania.

Annna MM
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

100 g masła 82% tłuszczu

3 całe jaja

350 g mąki pszennej

150 g jogurtu naturalnego lub ok. 200 ml mleka

150 g cukru drobnego

1 łyżeczka z brzuszkiem cukru waniliowego

szdodatkowo: 4-5 jabłek pokrojonych w cząstki (średnio połowę jabłka bez pestek dzieliłam na 4)

posypka do jabłek: około 1 czubatej łyżeczki cukru drobnego+1 płaska łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego (składniki wymieszać) czypta soli .Kruszonka ----- 1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

50 g masła zimnego rozdrobnionego

ok. 80 g cukru drobnego

1 jajo

ciut cukru waniliowego

szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Placek drożdżowy pulchniutki z jabłkami

  • 1. Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.

    W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.

    Włączam piekarnik na temperaturę 180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.

    Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.
  • 2. Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.

    W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.

    Włączam piekarnik na temperaturę 180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.

    Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Piekę 40 min.

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe

Dodane przez: emalitowska

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Rewelacyjna drożdżówka

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: peggi

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Wspaniale puszyste ciasto drożdżowe...

krucho-drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: joanna1974

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

smaczne ciasto z sezonowymi owocami

Placek owsiany z jabłkami

Dodane przez: ewaeu

Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Skotka

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

To moje ulubione ciasto z dzieciństwa,...

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

Dodane przez: eluchap

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

To naprawdę proste,łatwe,aromatyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE