Placek drożdżowy pulchniutki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.
W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.
Włączam piekarnik na temperaturę 180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.
Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.
2.Topię masło w rondelku i odstawiam, by przestygło, ale pozostało ciepłe lub letnie.
W osobnej misie do całych jaj dodaję cukier, cukier waniliowy i krótko bełtam rózgą mniej więcej do połączenia. Po czym dodaję jogurt lub mleko najlepiej ciepłe lub o temp. pokojowej. Ponownie mieszam i dodaję mąkę stopniowo mieszając jednocześnie. Dodaję zaczyn z drożdżami dalej trochę mieszając . Po chwili wlewam letnie stopione masło cały czas przy tym mieszam do gładkiej konsystencji, która powinna mieć gęstość typową dla ciasta na babkę. Odstawiam ciasto pod przykryciem na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przelewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy i ponownie pozwalam mu przez kilkanaście minut nieco podrosnąć.
Włączam piekarnik na temperaturę 180 lub 185 stopni C., grzałka góra-dół.
Na ciasto wykładam cząstki jabłek. Posypuję jabłka mieszanką cukru z cynamonem a na wierzchu układam kruszonkę. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut.
Komentarze