Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 945 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście.

Annna MM
  • 20 porcje
  • 45min
  • Trudny

Składniki

KRUCHE CIASTO:

4 żółtka
45 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
Warstwa malinowa ---
3 galaretki malinowe
600 g malin (można użyć mrożonych)
3,5 szklanki wody
600 g śmietany 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych
150 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych
Beza --- 4 białka 150 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmurka

  • 1. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić na durszlaku.

    Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3,5 szklanki). Przestudzić i wymieszać z malinami. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretką zalać kruche ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

    Blachę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyłożyć w formie. Można je wcześniej lekko rozwałkować lub wyłożyć tylko przy pomocy ręki (lekko ugniatając i wyrównując rogi). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie nakłuć równomiernie widelcem.
    Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę ubić mikserem z mascarpone i cukrem pudrem, do czasu uzyskania gęstej masy. Krem wyłożyć na galaretkę.

    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, po łyżce cukier. Na sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wyłożyć do formy i lekko wyrównać. Oprószyć płatkami migdałów.

    Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze na 15 minut.

    Na wierzch ciasta wyłożyć wystudzoną bezę.

    Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem schłodzić co najmniej kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Radzę wypróbować jest pyszne.

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: dragonik7

Malinowa chmurka

Ten, kto próbował tego ciasta choć...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Karina253

Ciasto malinowa chmurka

Kruchy spód, duża ilość malin w...

Malinowa chmurka

Dodane przez: rzelkazag

Malinowa chmurka

Ciasto ma w sobie to "coś". Wspaniale...

image-15onsoe

Dodane przez: sylwin03

Ciasto malinowa chmurka

pyszny deser

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agusia_00123

Malinowa chmurka

Świetne na wszelakie przyjęcia.

ciasto

Dodane przez: goshia

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto którym wszyscy będą zachwyceni

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE