Wszyscy lubimy pizzę a szczególnie nasza młodzież i najbardziej taką, którą wspólnie sami robimy :)
60 min
Składniki:
Proporcje na dwie duże pizze (blaszka 37x37 cm)
ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
5 łyżek oliwy lub oleju
1 szklanka ciepłej wody
pełna łyżeczka soli i cukru
sos do posmarowania:
200 g dobrego kioncentratu pomidorowego + tyle samo wody
4 średnie przeciśnięte ząbki czosnku
pełna łyżeczka suszonej bazylii
3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
składniki do obłożenia:
350 g mięsa z piersi kurczaka + przyprawa gyros + olej do smażenia
300 g pieczarek + cebula
250 g szynki konserwowej w plastrach
100 g kiełbasy salami w plasterkach
1 kiełbaska typu śląska
puszka ok. 600 g ananasów w plastrach
1/2 czerwonej lub zielonej papryki
2 pomidory
500 g tartej mozzarelli
150 g sera żóltego w plastrach
Pizza rodzinna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę wymieszaną z solą, po środku zrobić niewielkie wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać pół szklanki ciepłej wody, lekko zamieszać z mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aż drożdże "ruszą".
Po tym czasie wlać resztę wody, olej i zarobić gładkie i miękkie ciasto, w razie potrzeby dodać wody jeśli uważamy że ciasto jest za twarde lub mąki jeśli jest za miękkie.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części (mają być dwie pizze), każdą rozwałkować na grubość 5 mm, ułożyć na wysmarowanej blaszce tworząc porządaną formę, prostokąt lub koło.
Zrobić sos pomidorowy do posmarowania łącząc składniki ze sobą.
Ser żółty w plastrach pociąć na wąskie paski.
Przygotować dodatki: mięso z piersi pokroić na małe kawałeczki, posypać przyptrawą, przesmażyć lekko na oleju, gotowe wyłożyć na ręcznik papierowy. Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojone pieczarki z cebulą.
Szynkę pokroić na mniejsze części, kielbasę i pomidory w plasterki, paprykę w paseczki, ananasy w kostkę.
Nadmiar ciasta na blasze wyciąć nożyczkami, przy zgięciu blachy ułożyć paski sera żółtego, zawinąć je w brzeg ciasta.
4.Na wierzch kłaść dodatki wg własnego gustu i smaku, my zrobiliśmy pierwszą pizzę w dwóch smakach: gyros z ananasem i pieczarki z szynką i pomidorami.
5.Drugą okrągłą z salami i kiełbasą.
6.Pizze obficie posypać resztą mozzarelli, stawiać po kolei do nagrzanego piekarnika, piec w 190 stopniach ok. 30 minut do zrumienienia się sera.
Smacznego !!!!
7.Z ciasta które ewentualnie zostało można zrobić bagietkę poprzekładaną masłem czosnkowo - ziołowym (100 g masła + 3 przetarte ząbki czosnku + szczypta soli + pieprz cytrynowy + koperek suszony + zioła prowansalskie).
8.Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut do zrumienienia.
Porady
Jeśli rozwałkujemy ciasto grubiej będziemy mieć pizzę na grubym spodzie.
Komentarze