Pyszna pizza na cieście półkrucho-drożdżowym.Z dużą ilością ulubionych dodatków.Jest tak syta,że możemy przygotować ją na obiad.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
4 dag drożdży
5 dag masła lub margaryny
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy
ewentualnie ciepła woda
Dodatkowo:
1 kg pieczarek
2 czerwone papryki
2 cebule
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do pizzy
ketchup
30 dag żółtego sera
20 dag dowolnej ulubionej szynki
Pizza z papryką, cebulą, pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy ciasto,w razie potrzeby dolewamy ciepłej wody ( ja dodałam 50 ml ) . Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy je do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej mąką,o wymiarach około 24 cm 35 cm.
2.Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.
3.Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie krążki.Papryki płuczemy,osuszamy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
4.Ciasto smarujemy ketchupem,następnie układamy paprykę,cebulę i pieczarki.Oprószamy przyprawą do pizzy i wkładamy do piekarnia.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec pieczenia układamy na pizzy szynkę i posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym.
Zapiekamy aż się rozpuści.
Komentarze