Pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ciasto znalazłam na stronie fotokulinarnie.pl Z podanych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
    365 ml ciepłej wody,
    24 g świeżych drożdży,
    1 i 1/2 łyżki oliwy,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka cukru

    sos:
    puszka pomidorów 400 g,
    łyżka oliwy,
    mały ząbek czosnku.
    łyżeczka oregano,
    1/2 łyżeczki soli

    dodatki:
    kilka dużych pomidorów (4-6),
    3-4 kulki mozzarelli,
    kilka łyżek startego parmezanu na każdą pizzę,
    świeże listki bazylii do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przesmażyć go szybko na oliwie, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części, rozciągnąć je palcami na natłuszczonych blaszkach - można zrobić pizzę jeszcze cieńszą niż moja i ukształtować rant. Każdy placek posmarować sosem, posypac parmezanem i ułozyć plasterki pomidorów i mozzarelli. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez ok. 10-15 minut, posypać świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować