Przepis na ciasto znalazłam na stronie fotokulinarnie.pl Z podanych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
Pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przesmażyć go szybko na oliwie, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części, rozciągnąć je palcami na natłuszczonych blaszkach - można zrobić pizzę jeszcze cieńszą niż moja i ukształtować rant. Każdy placek posmarować sosem, posypac parmezanem i ułozyć plasterki pomidorów i mozzarelli. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez ok. 10-15 minut, posypać świeżą bazylią.
Komentarze