Pizza z pesto

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna pizza na cienkim spodzie posmarowanym pesto. Na wierzchu ułożone są pomidory i mozzarella.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    2 łyżki wody
    250 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    1/2 szklanka wody

    ok. 3 łyżki pesto
    1 duży pomidor
    1 duża kulka mozzarelli
    suszona bazylia






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Pizza

Pizza z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki wody, wymieszać do rozpuszczenia się składników. Dodać sól, olej, wodę i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto.
  • 2. Na dużej formie do pieczenia wyłożonej papierem rozwałkować na owalny kształt o wymiarach ok. 26x40 cm. Posmarować pesto, odstawić na ok. 15 minut.
  • 3. Pomidor pokroić w plastry, rozłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok 12 minut. Po tym czasie wyjąć, rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać suszoną bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować