Pizza margartia z patelni

4.5 (158 ocen)

Tradycyjna pizza z mozzarellą, pomidorem i świeżą bazylią przygotowana na patelni.

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g mąki pszennej
    100 ml wody
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka drożdży instant
    szczypta soli

    1 kulka mozzarelli
    1 pomidor
    2 łyżki keczupu
    1 ząbek czosnku
    listki bazylii
    oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza margartia z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza margartia z patelni 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z miski, wałkujemy w kształt koła. Teflonową patelnię (średnica 28cm) przecieramy olejem, rozgrzewamy. Wykładamy ciasto i na małym gazie trzymamy około 5 minut. Zdejmujemy z gazu, przewracamy na druga stronę, wierzch smarujemy ketchupem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora. Zakrywamy patelnię przykrywką, stawiamy z powrotem na mały gaz. Czekamy aż ser się roztopi. Po zdjęciu pizzę posypujemy oregano i listkami świeżej bazylii. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Mozzarella Oregano Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować