Pizza margartia z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z miski, wałkujemy w kształt koła. Teflonową patelnię (średnica 28cm) przecieramy olejem, rozgrzewamy. Wykładamy ciasto i na małym gazie trzymamy około 5 minut. Zdejmujemy z gazu, przewracamy na druga stronę, wierzch smarujemy ketchupem wymieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora. Zakrywamy patelnię przykrywką, stawiamy z powrotem na mały gaz. Czekamy aż ser się roztopi. Po zdjęciu pizzę posypujemy oregano i listkami świeżej bazylii. Gotowe.
Komentarze