Pizza na orginalnym włoskim cieście

  • wyświetlono: 723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dobrego przepisu na ciasto do pizzy szukałem przez lata. Wiele prób i błędów za mną. Znalazłem jednak to czego szukałem. Przepis pochodzi od włoskiego, doświadczonego kucharza, który robi najlepszą pizzę na świecie!

baRepas
  • 240min

Składniki

Na ciasto:
-250 gram mąki TYP00
-80 gram gorącej wody
-27 gram drożdży świeżych
-dwie małe szczypty soli
-łyżka oliwy
-100 ml mleka

Sos pomidorowy:
-pomidory w puszce
-sól, pieprz
-oliwa
-bazylia i oregano
-cebula posiekana drobno

Pesto:
-rukola, 80 gram
-dwa ząbki czosnku
-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca
-oliwa; dwie łyżki
-parmezan; dwie łyżeczki
-pieprz, sól
-limonka, lub cytryna; sok jedna łyżka

Do pizzy:
-szynka
-mozzarella
-rukola
-parmezan
-ser edamski, lub gołda

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pizza na orginalnym włoskim cieście

  • 1. Ciasto:
    Rozczyn.
    Z w/w części mąki zabieramy 3 łyżeczki. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem - temperatura maks 39 stopni, łączymy z mąką. Mieszamy.
    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Dodajemy wodę i rozczyn. Mieszamy. Dodajemy oliwy, wyrabiamy ręcznie minimum 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikatne. Ważne jest też, by ciasto po wyrobieniu odstawić na dwie godziny, po czym wyrobić je ponownie i znowu zostawić na minimum godzinę.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Cebulę szklimy na oliwie, wrzucamy pomidory w puszce, podsmażamy i po kilku minutach ucieramy je łyżką drewnianą na patelni dalej smażąc. Dodajemy przypraw wg uznania, ja stawiam na więcej bazylii. Smażymy kilka minut i gotowe.
  • 3. Pesto:
    Wszystkie składniku miksujemy w blenderze.
    Gotowe!
  • 4. Pizza z sosem pomidorowym.
    Połowę uzyskanego z przepisu ciasta wyrabiamy i trzymając za boki w powietrzu pozwalamy grawitacji zrobić swoje. Ciasto będzie się rozciągać. Na blacie posypanym mąką rozciągamy przy pomocy kciuka i palca wskazującego do oczekiwanego kształtu i grubości 2-5 milimetrów.
    Z wierzchu smarujemy sosem, układamy szynkę i ser.
    Pieczemy 11 minut w 250 stopniach. piekarnik góra dół.
  • 5. Pizza z pesto.
    Przygotowanie ciasta jak wyżej.
    Z wierzchu smarujemy pesto, układamy sery. Pieczemy jak wyżej. Po upieczeniu wykładamy rukolę.

Porady

Ciasto drożdżowe, niezależnie od przeznaczenia, w trakcie wyrastania, warto umieścić w gorącym metalowym garnku lub misce. Wystarczy go zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, aż zaabsorbuje ciepło. Wylewamy wrzątek, osuszamy (uwaga gorące!) i umieszczamy w nim ciasto. Przykrywamy ściereczką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynkapizzasos pomidorowyciasto na pizzępesto
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza na grubym cieście

Dodane przez: PolskaGotuje

Pizza na grubym cieście

Zostało Wam trochę ciasta na racuchy...

Pizza na cieście francuskim

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Pizza na cieście francuskim

Pizza smaczna i szybka do przygotowania.

Pizza na cieście francuskim

Dodane przez: joanna30

Pizza na cieście francuskim

Szybki sposób na pyszną kolację.

pizzaI

Dodane przez: Agiatis

Pizza na cienkim cieście

Można powiedzieć że każde dziecko...

Lekka pizza na cieście francuskim

Dodane przez: EmciaPichci

Lekka pizza na cieście francuskim

Szybka, lekka, sycąca - genialna...

pizza na cienkim cieście

Dodane przez: zlotko

Pizza na cienkim cieście

najlepsza pizza na cienkim cieście!