Uwielbiam bigos z młodej kapusty! Jednak nie można ciągle podawać tego samego:). Dlatego składniki bigosu użyłam do wykonania nadzienia pizzy:). Efekt wyszedł pyszny!!!Pizza idealna na obiad, czy kolację! Polecam!
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag mąki chlebowej,
• 3 łyżki oleju rzepakowego,
• 150 ml mleka,
• 3 dag drożdży,
• 1/4 łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 łyżeczka majeranku,
• 1 jajko do ciasta,
• jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
• 2-3 łyżki domowego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
• 0,5 główki młodej kapusty,
• 1 cebula,
• 1 marchew,
• 150 gram kiełbasy,
• 150 gram boczku,
• 3 młode ziemniaki,
• olej rzepakowy,
• mały pęczek natki pietruszki,
• około 100 gram sera żółtego,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• kostka rosołowa do smaku,
• sól do smaku
Pizza z młodą kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej majeranek, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
2.Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę ( u mnie 30 x25 cm). Formujemy wyższe brzegi, a następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
3.NADZIENIE: Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Gotową rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do kapusty. Do całość dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kapustę dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gotową studzimy.
4.Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ugotowane kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni. Boczek kroimy w plasterki.
Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.
5.Na wierzch wykładamy warstwę kapusty (jeśli nie jest ona dokładnie wysmażona odciskamy z niej wodę). Na kapustę wykładamy pozostałe składniki nadzienia: kiełbasę, boczek i ziemniaki. Całość posypujemy częścią natki pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Wystarczy pizzę jeszcze posypać pozostałą natką pietruszki i podać!
Komentarze