Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

0 (0 ocen)

Uwielbiam bigos z młodej kapusty! Jednak nie można ciągle podawać tego samego:). Dlatego składniki bigosu użyłam do wykonania nadzienia pizzy:). Efekt wyszedł pyszny!!!Pizza idealna na obiad, czy kolację! Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki chlebowej,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • 150 ml mleka,
    • 3 dag drożdży,
    • 1/4 łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • 1 jajko do ciasta,
    • jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    • 2-3 łyżki domowego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
    • 0,5 główki młodej kapusty,
    • 1 cebula,
    • 1 marchew,
    • 150 gram kiełbasy,
    • 150 gram boczku,
    • 3 młode ziemniaki,
    • olej rzepakowy,
    • mały pęczek natki pietruszki,
    • około 100 gram sera żółtego,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • kostka rosołowa do smaku,
    • sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1.
    Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej majeranek, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
  • wyrośnięte ciasto 2. Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę ( u mnie 30 x25 cm). Formujemy wyższe brzegi, a następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • przygotowanie warzyw 3. NADZIENIE: Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Gotową rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do kapusty. Do całość dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kapustę dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gotową studzimy.
  • posmarowanie środka 4. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ugotowane kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni. Boczek kroimy w plasterki.
    Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.
  • przed pieczeniem 5. Na wierzch wykładamy warstwę kapusty (jeśli nie jest ona dokładnie wysmażona odciskamy z niej wodę). Na kapustę wykładamy pozostałe składniki nadzienia: kiełbasę, boczek i ziemniaki. Całość posypujemy częścią natki pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Wystarczy pizzę jeszcze posypać pozostałą natką pietruszki i podać!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Młoda kapusta Olej Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować