Przepyszna domowa pizza - rewelacyjne ciasto i zaskakujące połączenie składników - delikatny serek mascarpone w duecie z ostrymi papryczkami jalapeno. Bez wątpienia zaskoczy każdego. :)
1 godz. 50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży,
szklanka ciepłej wody,
3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
pół łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
150 g mascarpone,
20 dkg sera żółtego,
15 dkg cienkich plasterków salami,
10 czarnych oliwek,
garść ostrej papryczki jalapeno (w słoiczku, krojonej),
większa szczypta oregano,
koncentrat pomidorowy,
sól,
bazylia,
majeranek.
Pizza z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę.
Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat.
Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
2.Oliwki kroję w krążki, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.
Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
Zaczynam rozkładać składniki: salami, ser żółty, papryczkę, oliwki i mascarpone.
Całość posypuję oregano.
Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Komentarze