PIZZA Z MASCARPONE

4.49 (194 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna domowa pizza - rewelacyjne ciasto i zaskakujące połączenie składników - delikatny serek mascarpone w duecie z ostrymi papryczkami jalapeno. Bez wątpienia zaskoczy każdego. :)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25 g świeżych drożdży,
    szklanka ciepłej wody,
    3 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),
    pół łyżeczki soli,
    łyżeczka cukru,
    łyżka oliwy.

    Składniki na farsz:
    150 g mascarpone,
    20 dkg sera żółtego,
    15 dkg cienkich plasterków salami,
    10 czarnych oliwek,
    garść ostrej papryczki jalapeno (w słoiczku, krojonej),
    większa szczypta oregano,
    koncentrat pomidorowy,
    sól,
    bazylia,
    majeranek.
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze wkładam do małej miski, dodaję cukier i połowę szklanki ciepłej wody. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut.
    W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
    Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę.
    Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat.
    Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
    Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
  • 2. Oliwki kroję w krążki, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Połowę koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.
    Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
    Zaczynam rozkładać składniki: salami, ser żółty, papryczkę, oliwki i mascarpone.
    Całość posypuję oregano.
    Pizzę pieczę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jalapeno Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować