Pizza na cieście z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Eksperymentując z ciastem na tę pizze, nie spodziewałyśmy się że będzie aż tak puszysta i delikatna :) Od dziś jest to nasza PIZZA IDEALNA!

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150g mąki pszennej
    100g kaszy gryczanej
    10 g drożdży
    1 łyżka oliwy
    ½ szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli

    Dodatki:
    20 dkg pieczarek
    10 dkg szynki
    pół cebuli
    mozzarella
    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    gotowa przyprawa do pizzy lub oregano i bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na cieście z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed włożeniem do pieca 1. Do miski przesiać mąkę, dodać ugotowaną w osolonej wodzie kaszę gryczaną, drożdże, oliwę sól i cukier. Następnie stopniowo dolewać wodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną olejem blachę, uformować pizze i ponownie odstawić do rośnięcia na 20 min. Pieczarki obrać i podgotować ok 5 min. w osolonej wodzie po czym pokroić na mniejsze kawałki, szynkę pokroić w niezbyt grube plastry, a cebulę w piórka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, przełożyć do wysmarowanej blachy i posmarować koncentratem, posypać przyprawami i układać kolejno: szynka, pieczarki, cebula i mozarella pokrojona w plastry.
  • po wyjęciu 2. Piec ok 40 min w temp. 200C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować